Skladování olivového oleje je jedno z nejdůležitějších témat a často se nás na to ptáte, proto je čas na opakování!
Čerstvost je základní, pokud se jedná o extra panenský olivový olej. Čerstvý olej chutná skvěle, žluklý olej nechutná vůbec. Proces správného skladování začíná v okamžiku sklizně a začátku drcení oliv. Od této chvíle se snažíme udržet olivový olej co nejdéle nejčerstvější. Na rozdíl od vína se olivový olej s věkem nezlepšuje. Naopak.
Při skladování olivového oleje mějte na paměti, že olej má čtyři nepřátele.
Čas - Čas od chvíle, kdy olivy sklidíme a rozdrtíme k finální spotřebě, by měl být co nejkratší. Jakmile svoji láhev oleje otevřete, snažte se ho spotřebovat dříve než později. Doporučujeme olej zkonzumovat v rozmezí tří až šesti měsíců.
Světlo - Dopad světla na olej musí být co nejvíce minimalizovaný a to po celou dobu.
Teplo - Ideální teplota skladování olivového oleje je pokojová, to znamená kolem 20 stupňů Celsia.
Vzduch - Přísun vzduchu k oleji je potřeba co nejvíce eliminovat stejně jako světlo.
Zde jsou typy jak chránit váš olej a zajistit, aby byl co nejčerstvější.
Když nakupujete olivový olej, kontrolujte datum minimální trvanlivosti. Trvanlivost by měla být co nejdelší, alespoň jeden rok. Protože většina olejů dostává trvanlivost 2 roky, můžete snadno dopočítat, kdy byl olej stočený do obalu. Existují i výjimky u vysoce kvalitních olivových olejů, kde se udává trvanlivost pouze 1 rok, takové jsou například oleje Arbeca z naší nabídky.
Uchovávejte olej mimo dosah přímého světla, nejlépe v tmavé skříni nebo skladovacím prostoru. Neuchovávejte ho u okna! Ultrafialové paprsky mohou urychlit zkázu olivového oleje.
Jak jsme už psali, skladujte svůj olivový olej mimo zdroje tepla. Může se poškodit, pokud je vystaven teplu od sporáku nebo trouby, ale i teplem od slunečních paprsků. Váš skladový prostor by tedy neměl být ani v blízkosti těchto zdrojů tepla.
Rovněž zabraňte vystavení oleje působení vzduchu. Vzduch může zhoršit kvalitu oleje a olej začne ztrácet na chuti a vůni. Olej vždy skladujte v uzavřené nádobě!
A pak je to už jen otázka času. Znepokojuje nás, když slyšíme o lidech, kteří si u nás kupují kvalitní olivový olej nebo nějakou velmi drahou láhev a olej si "šetří" pro zvláštní příležitosti, přitom každý měsíc ztrácí to nejlepší, až nakonec bude olej špatný.