Ačkoliv jde o jednu z nejmenších oliv vůbec, obsahuje velké množství oleje, a proto svoje hlavní využití našla ve výrobě nejkvalitnějších olivových olejů. 

Historie

Jméno Arbequina pochází z katalánské vesničky Arbeca ležící v oblasti Les Garrigues, která je dnes chráněnou krajinnou oblastí pro Arbequinu. Byla sem dovezena v 17. století vévodou z Medinaceli. 

Agronomická charakteristika

Stromy Arbequiny jsou přizpůsobitelné různým podmínkám klimatu a půdy, ačkoliv nejlépe se ji daří v alkalických půdách. Velmi ji prospívají dlouhá, horká a suchá léta, ale je i mrazuvzdorná a odolná vůči škůdcům. Tato odrůda je vysoce produktivní na olivový olej a začíná se sklízet už v první polovině listopadu. Olivy nedozrávají rovnoměrně, proto se sklízí v několika etapách podle potřeby nebo se před lisováním třídí na nezralé, zralé a přezrálé. 

Gastronomie

Olivy Arbequina lze koupit i jako stolní olivy, ale protože mají vysokou koncentraci olivového oleje, používají se převážně k výrobě olejů. Díky nízkému vzrůstu stromů Arbequina se sklízí ručně a poměrně snadno. Olivové oleje vyrobené z Arbequiny jsou obecně máslové, ovocné a mírné sladké chuti s nižším obsahem polyfenolů. Kombinace nízké hladiny polyfenolů a vysokého množství polynenasycených mastných kyselin v porovnání s jinými druhy oliv znamená, že má relativně nižší stabilitu a kratší životnost. To je důvod, proč oleje 100% Arbequina mají pouze 12 měsíců dlouhou minimální trvanlivost.