Proces výroby olivového oleje

Během měsíců listopad a prosinec, někde i ještě později, probíhá sklizeň oliv. Sklízí se buť ručně za pomocí vibračních tyčí, kdy pod stromem je připravena plachta, která zachytává spadané olivy. Tento způsob je nejšetrnější a k produkci těch nejkvalitnějších olivových olejů nezbytný. Druhá varianta je sběr traktorem.

Sklizené olivy putují do olivového mlýna ke zpracování a to bezprostředně po sběru. Lisovat si musí do 24 hodin. 

V olivovém mlýně se sklizené olivy umyjí a následně rozdrtí. K drcení oliv se používají dva velké kameny, i když dnes se již více používají obyčejné ocelové nože. 

Výsledkem je olivová pasta, která se míchá , aby se uvolnili olejové kapky. Během procesu, kdy se pasta točí v centrifuze, se vytáhne olej a voda. Po odstranění vody nám už jen zbývá čistý olivový olej. K výrobě 1 litru se spotřebuje cca 5kg - 7kg oliv.

Ovšem tento postup platí pouze u autentických vysoce kvalitních olivových olejů. Výroba levných alternativ z rětězců je mnohem náročnější z toho důvodu, že takovéto olivové oleje je nutné chemicky a laboratorně upravovat, aby se alespoň malinko přiblížili k chuti a vůni kvalitních produktů.