Skladování a trvanlivost olivového oleje

Úžasná chuť a legendární zdravotní účinky jsou přednosti čerstvého a zdravého extra panenského olivového oleje. Chcete si tyto přednosti uchovat co nejdéle? Máme pro Vás pár rad jak správně uchovat olivový olej.

Vyhněte se teplu, světlu a vzduchu.

Olivový olej vystavený vysokému teplu, přímému slunečnímu záření nebo vzduchu při špatném dovírání lahve postupně začne oxidovat a začne ztrácet na své ovocné chuti.

Olivový olej neskladujte v blízkosti sporáku kvůli vysokým teplotám, ani v místě přímého slunečního záření.

Olivový olej dlouho neukládejte, měl by být spotřebován do dvou let od lisování. Po delší době začnete pociťovat zhoršení chutí a živiny začnou degradovat. Každý měsíc, kdy je olej starší a starší je hladina kyselosti vyšší a vyšší, což je výsledek oxidace. Extra panenské olivové oleje mají potenciál vydržet v dobré kondici mnohem déle než nižší kategorie, a to z důvodu jejich nízké kyselosti. Kupujte olivový olej přímo od dodavatele s vysokým obratem olejů, pak můžete dostat velmi čerstvé produkty. V obchodě sáhněte po lahvi ze zadní části police, kde byla chráněna před přímým světlem.

Pro nejdelší uchování chuti a kvality olivového oleje skladujte vaši zásobu na temném a suchém místě za pokojové teploty a kontrolujte dobře dovřené víko. Neskladujte v lednici, protože pokud máte čistý neředěný extra panenský olivový olej tak vám velmi rychle ztuhne. To je i jedno z vodítek jak si zkontrolovat kvalitu vašeho olivového oleje, pokud neztuhne, vlastníte falšovaný olivový olej.