Smažení s olivovým olejem

Kouřový bod stolních olejů je teplota, při které se olej začne kouřit a dochází tak k nenávratnému poškození. Vysoce kvalitní extra panenské olivové oleje mají mnohem vyšší kouřový bod než jiné oleje, proto jsou velmi vhodné pro všechny formy vaření, pečení i smažení. Tabulky uvádějí bod přepálení olivového oleje kolem 230 stupňů, nicméně v našem testu s našimi oleji Arbeca vydrželi neuvěřitelných 350 stupňů Celsia a to už je opravdu dostatečný prostor pro jakoukoliv úpravu. Výhoda je, že i při tepelné úpravě si extra panenský olivový olej zachová všechny své zdravé polyfenoly, které obsahuje. I smažit lze zdravě! 

Rozhodně každý kuchař uvítá i fakt, že olivový olej se nepřipaluje a nevytváří karcinogenní látky. Do potravin se tolik nevsakuje jako klasické oleje, ale vytváří obal na povrchu.

Dokonce ho ani nepotřebujete tolik jako jiného oleje a můžete na něm smažit opakovaně a to klidně až 5x. 

Tepelně upravené jídlo na olivovém oleji je mnohem chutnější a šťavnatější a nemusíte se bát, opravdu Váš řízek nebude chutnat po olivách. Při vysokých teplotách z olivového oleje vyprchá jeho aroma, ale zdravý prospěšné látky si zachová.