Vaření s olivovým olejem

Olivový olej je jedna z nejuniverzálnějších látek používaná při vaření po tisíce let. V poslední době padli hranice a olivový olej se rozšířil i mimo středomořské země, kde má své kořeny. Kvalitní extra panenský olivový olej má výraznou ovocnou chuť i aroma, proto se skvěle hodí do studené kuchyně, například do salátů, výrobu majonéz nebo jen tak na bagetku.

Své nenahraditelné místo má i v teplé kuchyni. Pozorujeme stále u hodně lidí názor, že olivový olej je vhodný pouze do studené kuchyně. Někteří dokonce naprosto mylně olivový olej označují za škodlivý při tepelné úpravě.

Je to nesmysl! Nejenom, že olivový olej můžete používat při tepelné úpravě, dokonce byste měli olivový olej používat v každém momentě, kdy si Váš recept vyžaduje jiné nezdravé oleje nebo máslo. V podstatě jiný olej v kuchyni nepotřebujete! 

Robustní olivové oleje jako například Premium - Oli D'Arbeca jsou vynikající při přípravě mořských plodů nebo k přípravě silně ochucených marinád jako paprikové nebo česnekové. Středně intenzivní medium olivové oleje Gourmet - Oli D'Arbeca jsou ideální s mozzarellou a pro namáčení pečiva, na smažení a dušení. Mírné olivové oleje Oli D'Arbeca jsou pak parádní volbou třeba pro pečení nebo pro děti, protože mají minimální stopu hořkosti.

Bez ohledu na ideální použití je nejdůležitější věc najít olej, který Vám bude vyhovovat a skvěle chutnat.